Reaģējot uz ūdens līmeņa celšanos Misas upē, notikusi Ķekavas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības sēde

Lai novērtētu situāciju un vienotos par turpmāko rīcības plānu plūdu skartajos apgabalos ap Misas upi, trešdien, 23.februārī, tika organizēta Ķekavas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības sēde. Tikšanās laikā Ķekavas novada pašvaldības vadība kopā ar atbildīgajiem dienestiem un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu pārrunāja turpmākās rīcības plānu un iespējamos risinājumus, lai novērstu plūdu radītās sekas gan tūlītēji, gan ilgtermiņā.


Saskaņā ar atbildīgo dienestu sniegto informāciju līdz 23.februārim evakuēti iedzīvotāji no 2 mājsaimniecībām. Evakuācija tikusi piedāvāta visiem, kurus skar plūdi, taču iedzīvotāji (vismaz 14 gadījumos) atteikušies no palīdzības tos evakuēt. Dienesti arī ziņo, ka Plakanciema pusē divos ceļa posmos applūdis pašvaldībai piederošs ceļš un šobrīd satiksme šajos posmos ir slēgta. Klātesot ministram tika pārrunāta iespēja pašvaldībai griezties pēc palīdzības Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā plūdu skarto  pašvaldības īpašumā esošo ceļa posma atjaunošanai.


Civilās aizsardzības sēdes laikā kopā ar atbildīgajiem speciālistiem tik nolemts izskatīt iespējas, lai ieviestu šādus risinājumus:

  • Iespēju robežās izbūvēt polderus jeb dambjus un sūkņu sistēmas apkārt katrai dārzkopības kooperatīvajai sabiedrībai (DKS);
  • sakārtot apkārtesošos meliorācijas grāvjus un sistēmas;
  • atsevišķos posmos daļēji iztaisnot Misas tecējumu, izrokot jaunu upes gultni mazliet nostāk, pirms tam veicot rūpīgu izpēti;
  • salabot Daugavas - Misas kanāla slūžas pie Jaunsila un vajadzības gadījumā, ja to atļautu hidrologi, daļēji atvērt slūžas, lai tecinātu ūdeni caur Ķekaviņu Daugavā.


Tāpat sanāksmes laikā tika diskutēts par ciešāku būvvaldes komunikāciju ar iedzīvotājiem, kas vēlas uzsākt privātmāju būvniecību šajā teritorijā. Būtiski, lai iedzīvotāji ir informēti un zinoši, ka reģions ap Misas upi ir uzskatāma par applūstošu teritoriju, kurā sezonāli var notikt plūdi.


Jau ziņots, ka turpinoties paliem, plaši applūdusi Misas upes paliene un krasti, un Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs 22. februārī izsludināja sarkano brīdinājumu, kas būs spēkā līdz 24. februārim.


Reģionālā pašvaldības policija atgādina, ka iedzīvotājiem tiks sniegts nepieciešamais atbalsts tādēļ, ja ir nepieciešama palīdzība plūdu gadījumā, iedzīvotāji aicināti zvanīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruni 112 vai Reģionālajai pašvaldības policijai 67937102!

 

 

 

Administratīvā pārvalde
24.02.2022.

 

  Drukāt