Titurgas ezerā konstatētas zilaļģes - noteikts aizliegums peldēt

 

Ķekavas novada pašvaldība 26.novembrī ir saņēmusi laboratorijas rezultātus par ūdens kvalitāti Titurgas ezerā, kas apliecina, ka ūdenstilpnē ir izplatījušās zilaļģes. Zilaļģes ir toksiskas, var radīt veselībai kaitīgas alerģiskas reakcijas, tādēļ Titurgas ezerā kategoriski aizliegts peldēt.

 

Kā informē Īpašumu pārvalde, šogad rudens periodā ezerā jau vairākas reizes manītas uz ūdens virmas peldošas zaļganas aļģes, kuru daudzums, neraksturīgi sezonai, pakāpeniski palielinājās, kā rezultātā tika nolemts veikt analīzes. Parasti zilaļģes stāvošos un seklos ūdeņos dabiski var parādīties vasaras sezonā, paaugstinoties ūdens temperatūrai, tāpēc šajā gadījumā zilaļģu parādīšanās Titurgas ezerā vērtējama kā sezonai neraksturīga.

 

Analīzes uzrāda arī normatīvu pārsniegumu, kas raksturīgs kanalizācijas notekūdeņu klātbūtnei.  Ņemot vērā to, ka tieša kanalizācijas notekūdeņu noplūde ezerā nav konstatēta, ezera ūdens ir gandrīz stāvošs,  ūdens apmaiņa ir minimāla, ezers pakāpeniski aizaug un pārpurvojas, abi piesārņojuma veidi varētu būt saistīti ar apkārtnes antropogēno slodzi un gruntsūdens līmeņa svārstībām, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kad ezerā no purvainajiem krastiem varētu būt nokļuvis siltāks ūdens.

 

Zilaļģes dabā dzīvo ūdens vidē un uz augsnes. To attīstību veicina ne tikai ūdens temperatūra, bet arī saules gaisma, zema aerācija, ūdenī nokļuvušās barības vielas no lietusūdeņiem, kanalizācijas ūdeņiem, putnu ekskrementiem, kā arī nogulsnes no neapēstas zivju un putnu barības – būtu arī aicinājums iedzīvotājiem nebarot zivis un ūdens putnus.

 

Par ūdens kvalitātes neatbilstību Titurgas ezerā tuvākajā laikā tiks izvietoti arī informatīvie plakāti.

 

Testēšanas pārskats.

 

 

 

 

Administratīvā pārvalde
26.11.2021.

  Drukāt