Iepazīst lielāko kūdras ražotni “Pindstrup Latvia”

Turpinot klātienē iepazīt novada uzņēmumus, 25. jūnijā Ķekavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Vītols kopā ar pašvaldības speciālistiem apmeklēja kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumu “Pindstrup Latvia” Baložos.


Ar uzņēmumu klātesošos iepazīstināja SIA “Pindstrup Latvia” valdes priekšsēdētājs Simons Soee un finanšu direktors Edijs Ločmels.


Kā pastāstīja uzņēmuma pārstāvji, tad uzņēmums sākotnēji dibināts Dānijā 1905. gadā kā ģimenes uzņēmums, bet šobrīd uzņēmuma kūdras pārstrādes rūpnīcas darbojas piecās valstīs – Dānijā, Latvijā, Krievijā, Spānijā un Lielbritānijā. Kopumā gada laikā visas rūpnīcas saražo 2,4 milj. m3 kūdras substrātu, no tiem 1,6 milj. m3  jeb 67% saražo tieši rūpnīca Latvijā, Baložos, kas dibināta 1998. gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 71,6 milj. eiro.


Sākotnēji uzņēmums Baložos iepirka kūdru no piegādātājiem, lai ražotu kūdras substrātu profesionāliem dārzeņu un stādu audzētājiem, taču šobrīd papildus piegādātājiem uzņēmumam ir arī kādas desmit kūdras ieguves vietas Latvijā, lielākoties Kurzemē.


Kā norāda finanšu direktors E. Ločmels, tad visa viņu saražotā produkcija tiek eksportēta uz ārvalstīm, kuru skaits jau mērojams līdz pat 90 valstīm. Un papildus Eiropas tirgum ir jau “iekaroti” tādi tirgi kā Ķīna, ASV un Dienvidamerika.  “Latvijā ir galvenā rūpnīca, kas ir lielākā Eiropā un, iespējams, pat pasaulē, kur produkcija tiek saražota vienuviet.”, lēš uzņēmuma pārstāvis.


Runājot par attīstības plāniem, uzņēmuma vadībai ir jau nākamie attīstības plāni, lai paplašinātu savu ražotni Latvijā. Lielākās investīcijas , aptuveni 5 milj. eiro lielas, piesaistot arī ES struktūrfondu līdzekļus, tika ieguldītas uzņēmuma attīstībā pirms trim gadiem – 2016. gada rudenī, kad Baložos tika atklāta “Pindstrup” kokšķiedras ražotne.


Šī ražotne ir Baltijā pirmā rūpnīca, kas eksporta vajadzībām ražo kūdras aizvietotāju – kokšķiedru - stādu audzēšanai profesionāļiem. Kokšķiedra tiek izmantota augsnes aizvietošanai, nevis, kā ierasts, papīra vai celtniecības materiālu ražošanai. Tā kā kūdra ir ļoti lēni atjaunojams resurss, tās aizvietošana ar kokšķiedru, kas iegūstama no šķeldas, nodrošina gan videi draudzīgāku ražošanu, gan arī rada pievienoto vērtību maz apstrādātai koksnei.


Latvijā izveidotā kokšķiedras ražotne “Pindstrup” grupai ir otrā, jo līdzīga neliela rūpnīca strādā jau vairākus gadus Ziemeļīrijā. «Kūdras un kokšķiedras maisījums sākotnēji radīts Lielbritānijā, jo tur nebija iespējams paaugstināt kūdras ieguves apjomus, kas spētu segt pircēju pieprasījuma pieaugumu. Eksperimentējot tika secināts, ka kūdras substrāta un kokšķiedras maisījumam ir labākas fizikāli ķīmiskās īpašības nekā vienam pašam kūdras substrātam, piemēram, ūdens noturība, neveidojas sēnītes,” stāsta uzņēmuma pārstāvji.


Kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumā “Pindstrup Latvia” Baložos vidēji tiek nodarbināti kādi 300, sezonas laikā pat 600 darbinieki, kas pārsvarā ir vietējie iedzīvotāji no Baložiem un no tuvākās apkaimes.   


2017. gadā uzņēmums  “Pindstrup Latvia”  ieguva Ķekavas novada uzņēmēju gada balvu divās nominācijās - “Gada eksportētājs” par veiksmīgu eksporta tirgu paplašināšanu un balvu “Gada labdaris”  - par finansiālu atbalstu Ķekavas novada fondam, veicinot veselības atbalsta programmas un Jauniešu interešu un profesionālās pilnveides programmas realizāciju, kā arī par sniegto  atbalstu Baložu kūdras muzejdzelzceļa izveidei.

 

Administratīvā pārvalde

26.06.2019.

 

  Drukāt